Galleri D12

Ira Löfman

Ira Löfman är född i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i forna Sovjetunionen. Tillsammans med sin familj kom hon till Sverige 1979 som politisk flykting.

Ira är utbildad och etablerad inom flera yrkesområden. Hon har läst konstvetenskap vid Uppsala universitet och det är som konstfotograf hon presenteras på Galleri D12 under hösten 2014. Hon är utbildad civilingenjör i bioteknik från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Hon är också examinerad lärare på gymnasienivå i kemi och teknik och undervisar på Uppsala Musikklasser.
Hennes tidigare och större utställningar har varit på Anatomiska teatern i Uppsala, Museum Gustavianum (år 2010 och 2011) också i Uppsala, GE Healthcare (år 2010), Sigtunastiftelsen (sommaren 2011) samt Uppsala Domkyrka (somrarna 2012 och 2013).
 Uppsala kommun har just nu 33 av hennes bilder i sin konstsamling. Ett antal bilder har även köpts in av Uppsalas landsting samt Uppsala universitets konstsamlingar.

Till utställningen har Ira producerat en bok med rubriken ”I det sedda”.  Här presenteras utställningens tavlor tillsammans med Iras egna dikter. Hennes dikter har tidigare publicerats i bland annat Moderna tider, Hjärnstorm och Vår Lösen.